Počet nalezených zmínek: 1
tvaroh | mléčný výrobek ze sražené bílkoviny - kaseinu surovina k výrobě sýrů [z odstředěného kravského/ kozího/ ovčího mléka] |
frgál | valašké [i české] koláče s různou náplní [mák, tvaroh, povidla ap. tenký moučník větší než talíř] |
mléčné výrobky | mléko čerstvé, sušené, kondenzované, homogenizované, pasterované…, máslo, měkké/ tvrdé sýry a syrovátka, podmáslí, smetany, zákysy, kefíry, jogurty a nápoje, tvarohy, plísň. sýry, zmrzliny - viz UHT, pasterizace, kefír, jogurt, rozhuda, syrovátka, tvaroh, sýr, žervé, parmazán .. |
sýr | vysrážením kravského, ovčího, kozího aj. mléka syřidlem (- viz výše) získáme tvaroh jeho odstředěním [s dodáním zvl. bakterií, plísní, koření aj.] a zráním v chladu získáme sýr, bohatý na bílkoviny liší se % tuků a zpracováním sýry jsou výživné a zdravé |